In deze eerste aflevering spreken we onder meer met Luk Vanmaercke, hoofdredacteur van Kerk en Leven en auteur van: ‘Iedereen gelooft.’ uitgebracht door uitgeverij Halewijn. Hij is ervan overtuigd dat je voor alles wat in het leven echt van tel is, aangewezen bent op geloven: geloven in de liefde, in de vriendschap, in de goede intenties van mensen, in de toekomst, in de zin van het bestaan, of in het bestaan van een god. Sluitend bewijs voor dat alles valt niet te rapen.
Geloven en zeker weten gaan niet samen. Daarom is geloven zoveel moeilijker dan weten. En daarom botst geloven met een tijdsgeest die zo graag de illusie van zekerheden koestert. Iedereen gelooft is een boek voor wie voorbij die illusie durft te kijken. Het is geschreven voor gelovigen en ongelovigen, voor vurig overtuigden en voorzichtige twijfelaars, voor vrije geesten en eeuwige piekeraars. Het wil niemand bekeren, maar iedereen aan het denken zetten.
“Geloven of niet geloven, dat is een van de meest fascinerende vragen die een mens zich kan stellen. Het antwoord kan levensbepalend zijn. Precies daarom is het ontgoochelend dat zo weinig mensen zich die vraag durven te stellen”
Het tweede boek brengt ons naar de geschiedenis. Yves van Buyten en Bernard Vandeginste, met een passie voor geschiedenis en kerkgeschiedenis in het bijzonder. Na eerdere publicaties over onder meer De Tempeliers en de heilige Bernardus van Clairvaux en andere wetenschappelijkere publicaties doorspitten ze de geschiedenis van de priestergemeenschap der Oratorianen van de heilige Filippus Neri in hun boek: ‘De oratorianen, de geschiedenis van een elitaire priestergemeenschap’, uitgebracht door uitgeverij Averbode.
De oratorianen werden gesticht in de 16e eeuw, in de nadagen en de geest van het Concilie van Trente. Ze vormen een van de meest aansprekende priestergenootschappen en hebben zich ontwikkeld op verschillende plaatsen in Europa. Vanuit Rome en Frankrijk kwamen zij ook naar de Lage Landen en onderwijzen ze de jeugd. Na de Franse revolutie zijn ze niet meer teruggekeerd naar Vlaanderen. Met dit boek wordt de geschiedenis van deze vergeten priestergemeenschap van onder het stof gehaald.
Het derde boek dat we aan u zullen voorstellen won de Prijs voor het Religieuze boek 2019! ‘Rituelen, waarom we niet zonder kunnen.’ uitgebracht door uitgeverij Polis. Religieus maar zeker ook filosofisch is het laatste werk van professor Herman De Dijn, emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Zo daagt hij ons uit na te denken over de tijd van vandaag:
“Mensen zijn eigenlijk vooral rituele wezens. Ze proberen zich, via rituelen en symbolen, te verhouden tot de wonderen die het leven werkelijk zin geven. De niet-aflatende interesse in rituelen en spiritualiteit, ook in onze postmoderne tijd, toont de blijvende aanwezigheid van het verlangen naar betovering. Tegelijk lijkt er iets fundamenteel veranderd. Religieus geïnspireerde rituelen en vormen van spiritueel weten worden vandaag beschouwd als instrumenten die je naar goeddunken kunt gebruiken. Kunnen het wonder en de verwondering in die context wel overeind blijven?”
Dit bericht heeft 1 reactie
Schitterend programma. Interessant en professioneel gebracht. Boeiend!