In deze aflevering van ‘De Leeswijzer’ gaan we in gesprek met drie nieuwe auteurs!
We spreken met Jonas Bruyneel over zijn historische roman ‘Vijd’ en over de familie die onlosmakelijk verbonden is met één van de beroemdste religieuze werken ter wereld, het Lam Gods. Het boek is terug te vinden bij de uitgeverij Lannoo.
Het Lam Gods is niet alleen een hoogtepunt van de schilderkunst waar al eeuwenlang een zweem van mysterie rond hangt. Het was ook het afscheid van de ambitieuze turfhandelaarsfamilie Vijd, die zich in korte tijd had opgewerkt tot de elite van het Bourgondische Vlaanderen. De Vijds vochten in de Gentse Opstand (1379-1385), waren vriend aan huis bij Filips de Goede en speelden een rol in het leven van Jacoba van Beieren. Ze leverden burchtvoogden, schepenen en militairen. Tegelijk was het een familie als alle andere, die te kampen kreeg met verlies, verdriet en teleurstelling.
Wandel in deze minutieus gedocumenteerde historische roman door de straten van het middeleeuwse Gent, tussen handelaars, schippers en edellieden. Snuif de geuren op van de overstroomde Beverse polders en de bouwplaats van de Sint-Janskerk, de huidige Sint-Baafskathedraal. Vang een glimp op van de belangrijkste hoven van het Bourgondische rijk. En gluur binnen in de ateliers van Hubert en Jan van Eyck, de grootste kunstenaars van hun tijd.
Leef vooral mee met twee generaties van een fascinerende familie die bij momenten genadeloos, bij momenten kwetsbaar, een plaats in de wereld zocht. En die, geconfronteerd met de eindigheid van alles waarvan ze droomden, vooral niet vergeten wilde worden.
We gaan in gesprek met professor Guido Vanheeswijck over zijn boek ‘Onbeminde gelovigen’ die onder de hoede van uitgeverij Polis werd uitgebracht.
Onbeminde gelovigen legt uit hoe, wanneer en waarom gelovige christenen in Vlaanderen en Nederland ‘onbemind’ werden en wat daarvan de (politieke) gevolgen zijn. Maar in de epiloog duikt de oude aanspreking ‘beminde gelovigen’ weer op. Als uitnodiging om opnieuw over de grote vragen na te denken en te spreken, en lezers ervan te overtuigen dat het niet fout is om dat juist nu weer vanuit een religieus perspectief te doen.
We leren meer over het belang van de stilte dankzij priester Erik Galle die vanuit zijn ervaring het boek ‘Als de stilte roept’ schreef, verkrijgbaar bij uitgeverij Halewijn.
Geluidsoverlast kennen we allemaal. Met ‘geluidsonderlast’ zijn we helemaal niet vertrouwd. ‘Ongekend, onbemind’ geldt zeker ook voor de stilte. Vele mensen zijn er bang voor. Het is of ze aan de rand van de zee staan en met hun tenen voelen of het water niet te koud is. Dit boek wil je afhelpen van die koudwatervrees. Zie het als een reisverslag over wat er gebeurt wanneer je je begeeft in de zee die de stilte is.
Als de stilte roept is geschreven vanuit een dagelijkse omgang met de stilte. Het beschrijft de ontdekking van de oneindige diepte ervan. Je krijgt als lezer een bril aangereikt waarmee je kan zien wat normaal onzichtbaar is. Het is de ultieme uitnodiging om kennis te maken met datgene waarbij woorden tekort schieten: de stilte.
Dit bericht heeft 1 reactie
Zonet heb ik de drie auteurs beluisterd.
Het zijn getuigenissen, ik word er helemaal door geraakt, het maakt me vreugdevol.
Dank u