De Mechelse Bijbel – E.H. dr. J. H. van Leeuwen – Morgen zal het te laat zijn, Het leven van de heilige Pierre-Julien Eymard, apostel van de Eucharistie – Pater Jim Schilder, S.S.S.

We leggen in deze aflevering opnieuw twee boeken aan u voor én tevens twee vertalingen.

Het eerste is een vertaling van niets minder dan de Heilige Schrift zelf. De Mechelse Bijbel verschenen bij Uitgeverij Royal Jongbloed en vertaald door E.H. J.H. van Leeuwen.

Wat begon met het vertalen van af en toe een Psalm, groeide uit tot een complete vertaling van de Bijbel. Pastoor Hans van Leeuwen werkte ruim 35 jaar lang aan deze compleet nieuwe vertaling van de Heilige Schrift, het boek waar hij heel zijn leven in geloof mee werkte. Het is een unieke vertaling van één persoon. Het lezen van de Bijbel krijgt een extra dimensie, die je kunt omschrijven als warm, persoonlijk en betrokken.

• Een persoonlijk, klassiek en literair taalgebruik waarmee deze vertaling zich onderscheidt van moderne en populaire vertalingen. De Mechelse Bijbel kiest eerder voor aansluiten bij de grondtekst dan voor moderniteit.
• Alle Bijbelboeken zijn voorzien van verklarende noten. Toegevoegd zijn ook diverse behulpzame kaarten.
• Met verwijzingen naar andere Bijbelteksten waarmee aangetoond wordt hoe de Bijbel een wonderlijke eenheid is ‘om zo die innerlijke eenheid van de heilige Schrift te leren proeven, waarvan de heilige Geest de waarborg is’.

Dr. J.H. (Hans) van Leeuwen werd opgeleid tot predikant in de Hervormde Kerk, en werd later Rooms-katholiek priester. Hij was jarenlang actief in de parochie van Lisse. Sinds zijn emeritaat woont hij in het Limburgse dorpje Mechelen, waar de Mechelse Bijbel tot stand is gekomen.

 

Het tweede boek is een vertaling van een boek dat geschreven werden door pater Norman Pelletier, S.S.S en vertaald werd door een medebroeder van hem pater Jim Schilder S.S.S., ‘Morgen zal het te laat zijn, Het leven van de heilige Pierre-Julien Eymard, apostel van de Eucharistie’ en verschenen bij Uitgeverij Betsaïda.

De maatschappij heeft haar centrum van waarheid en naastenliefde verloren. Iedereen is geïsoleerd en in zichzelf gekeerd, iedereen wil zelfvoorzienend zijn’, aldus Pierre-Julien Eymard (1811-1868) over de religieuze en morele ontreddering na de Franse Revolutie. Talloze mensen waren vervreemd geraakt van de Kerk en van het centrum van het Rooms-Katholicisme: de Eucharistie.

Als kind had Eymard al een sterke band met Jezus in de H. Mis. Ondanks veel moeilijkheden slaagde hij erin priester te worden. Aanvankelijk werd zijn geloof gekleurd door het strenge katholicisme van zijn tijd, maar dankzij een bijzondere ervaring ontdekte hij de liefde van Christus, levend aanwezig in de Eucharistie. In 1856 stichtte hij in een Parijse sloppenbuurt de Congregatie van het Heilig Sacrament om de eucharistische liefde van Christus te verkondigen. Deze congregatie bestaat nu in veel landen, waaronder België en Nederland.

In dit boek schetst pater Norman Pelletier sss met veel kennis en liefde het inspirerende leven van pater Eymard en diens doorleefde visie op de vreugde van de Eucharistie. Honderd jaar later zou die visie door het Tweede Vaticaans Concilie gemeengoed worden in de Kerk. Bij zijn heiligverklaring in 1962 werd Eymard de ‘apostel van de Eucharistie’ genoemd.

 

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
De Mechelse Bijbel - E.H. dr. J. H. van Leeuwen - Morgen zal het te laat zijn, Het leven van de heilige Pierre-Julien Eymard, apostel van de Eucharistie - Pater Jim Schilder, S.S.S.
Loading
/

Een reactie achterlaten