Één heilige viert zijn feest alleen in een schrikkeljaar, getuigenis van Tomek Węgrzyn en van acteur Pedro Sarubbi (Barrabas) en waarom zingen katholieken geen “Alleluia” tijdens de vastentijd?

Pietro Sarubbi als Barrabas in de film ‘The Passion of the Christ’

Hoewel de informatie over het leven van de heilige Dositheus vrij beperkt is, is zijn nalatenschap zeker inspirerend. Vooral dit jaar is zijn feest nodig.

Dositheus van Palestina, geboren in de 6e eeuw, wordt als heilige vereerd door de katholieke, orthodoxe en koptische kerken. Hij wordt beschouwd als de beschermheilige van Gaza en zijn feest wordt gevierd op 29 februari – dus alleen in schrikkeljaren. Het leven van Dositheus begon met een militaire carrière. Omdat Palestina deel uitmaakte van het Byzantijnse Rijk, wordt aangenomen dat hij als soldaat in dienst van Constantinopel diende. Maar een onverwachte gebeurtenis zou zijn lot veranderen. Tijdens een veldtocht in Gethsemane (sommige bronnen zeggen Golgotha) kwam Dositheus een schilderij tegen waarop de kwellingen van de hel waren afgebeeld. Volgens de hagiografie raakte dit beeld hem diep en zette het hem aan het denken over zijn leven en toekomst.

Geschokt door het visioen gaf Dositheus zijn militaire carrière op en besloot hij zijn leven aan God te wijden. Hij keerde terug naar zijn geboortestad Gaza en werd monnik onder leiding van de heilige Dorotheus van Gaza – de beroemde kluizenaar van Kemet.

Dositheus werd een uitstekende discipel van Dorotheus en omarmde vurig het monastieke leven. Hij wijdde zich aan gebed, meditatie en het bestuderen van de Schrift. Zijn voorbeeld inspireerde al snel vele anderen om het monastieke pad te volgen en zich te wijden aan het contemplatieve leven, maar ook aan het welzijn van de gemeenschap. Inderdaad, Dositheus was alom bekend om zijn liefdadigheid en zijn werk voor de armen en behoeftigen.

Na zijn dood werd Dositheus al snel als heilige erkend. Hij wordt gevierd door de katholieke, orthodoxe en koptische kerken. Hij wordt beschouwd als een van de beschermheiligen van Gaza en zijn feestdag wordt gevierd op 29 februari, wat zijn herdenking nog specialer maakt.

Tomek Węgrzyn, een grote Poolse man, komt uit een katholieke familie. Hij nam echter al op jonge leeftijd afstand van de kerk en zijn thuis om aan zijn alcoholistische vader te ontsnappen. Vindingrijk als hij is, vindt hij snel een baan, begint hij goed te verdienen… en gaat hij feesten, drinken en drugs gebruiken.
Te midden van dit losbandige leven ontmoette hij de lieve Kasia, die geraakt werd door de zachte blik van de man: “Ik zag meteen goedheid in Tomek,” vertelde ze aan Aleteia. “Ondanks al zijn zwakheden heeft hij nooit tegen me gelogen. Hij was altijd eerlijk tegen me. Daarom zei ik, toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, dat hij het talent had om een heilige te worden!” Destijds moest Tomek hierom lachen. Na verloop van tijd ging het koppel samenwonen. Al snel kregen ze hun eerste kind, een jongen genaamd Victor.

Als je merkt dat je ronddwaalt tijdens de vastentijd en niet zeker weet waar je je aandacht op moet richten, probeer dan te mediteren op dit eenvoudige vers uit de evangeliën. Er zijn veel verschillende bijbelverzen waar je op kunt mediteren tijdens de vastentijd, maar één vers dat bijzonder behulpzaam kan zijn, werd in 2007 voorgesteld door paus Benedictus XVI.

Hij koos één vers waar hij zich tijdens de hele vastentijd op wilde richten:

Zij zullen Hem aanschouwen die zij doorstoken hebben.
Johannes 19, 37

Het is 20 jaar geleden dat “The Passion of the Christ” uitkwam en het blijft een van de bekendste christelijke klassiekers aller tijden. Maar kende je de indrukwekkende bekeringsgetuigenis van Barabbas-acteur Pedro Sarubbi? Dat klopt, hij ervoer iets verbazingwekkends tijdens de productie van de film, wat hem dichter bij Christus bracht.

Na de release in 2004 vertelde Pietro Sarubbi, acteur van “The Passion of the Christ”, over zijn mystieke ervaring aan verschillende nieuwsmedia, waaronder het Italiaanse dagblad Avvenire en Zenit.

Ik heb uitgebreid antropologisch onderzoek gedaan, als man en als acteur. Ik heb les gehad in vechtsporten… Ik heb zes maanden in een Tibetaans klooster gewoond met een gelofte van stilte. Ik heb meditatie beoefend in India. Ik woonde in het Amazonegebied.  Ik heb het einddoel van deze zoektocht in Jezus bereikt.
– Pietro Sarubbi

 

Gedurende het grootste deel van het jaar zingen of zeggen katholieken het Alleluia voordat het Evangelie wordt gelezen tijdens de Liturgie van het Woord. Dit is echter niet het geval tijdens de vastentijd. In zekere zin vast de liturgie zelf als voorbereiding op Paaszondag. Deze praktijk herinnert ons aan de aard van deze boeteperiode. Zoals Eerwaarde Fulton Sheen zei: “Tenzij er een Goede Vrijdag in je leven is, kan er geen Paaszondag zijn.”

Waarom zingen katholieken geen “Alleluia” tijdens de vastentijd? Daar zijn een paar redenen voor. We overlopen deze samen!

Wij christenen van vandaag zijn op een spirituele reis, op weg naar de wederkomst van Christus en ons toekomstige leven in de hemel. Om de boetvaardige aard van die reis te benadrukken, verwijdert de katholieke kerk tijdens de vastentijd het Alleluia uit de liturgie van de mis. We zingen niet langer met de engelenkoren; in plaats daarvan erkennen we onze zonden en oefenen we in berouw, zodat we op een dag weer het voorrecht zullen hebben om God te aanbidden zoals de engelen dat doen.

– te lezen op de website van het bisdom Colorado Springs

De terugkeer van het Alleluia met Pasen zal een triomfantelijke gebeurtenis zijn! Zoals Johannes Paulus II zei,  “Wij zijn het Paasvolk en het Alleluia is ons lied.”

En ook vandaag hebben we een Bijbelvers voor de dag:

Brandde ons hart niet in ons terwijl Hij onderweg met ons sprak en ons de Schriften ontsloot?
– Lc 24, 32

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Één heilige viert zijn feest alleen in een schrikkeljaar, getuigenis van Tomek Węgrzyn en van acteur Pedro Sarubbi (Barrabas) en waarom zingen katholieken geen "Alleluia" tijdens de vastentijd?
Loading
/

Een reactie achterlaten