4 tips uit de dagelijkse routine van Pater Pio en priester Luc Van Hilst vertelt over Pausbezoek

Op 23 september is het de feestdag van Pater Pio, een van de meest geliefde heiligen van de 20e eeuw. En een van de redenen waarom hij zo gewaardeerd wordt, is dat hij een leven leidde dat opmerkelijk was in zowel zijn eenvoud als zijn diepgaande toewijding. Als kapucijner broeder en priester lijkt zijn dagelijkse routine op het eerste gezicht misschien niet bijzonder, maar het biedt diepgaande inzichten in hoe heiligheid kan worden gecultiveerd te midden van het gewone leven.

Hoewel we heiligen misschien associëren met grootse geloofsdaden, was het dagelijks leven van de nederige broeder geworteld in discipline, gebed en dienstbaarheid. En het is in deze gestructureerde eenvoud dat Pater Pio iedereen kan inspireren die met meer intentie en doelgerichtheid wil leven, zelfs in de routinemomenten van het dagelijks leven.

1) De vroege ochtend:
Een dag begonnen in gebed

Pater Pio’s dag begon vaak in de vroege ochtenduren, waar hij tijd besteedde aan gebed, in het bijzonder het reciteren van het Goddelijk Officie – een serie gebeden die dagelijks door priesters en religieuzen wordt gereciteerd. Voor hem was dit niet zomaar een plicht; het was de basis van zijn hele dag. Hij bracht ook tijd door met mediteren om zijn hart en geest af te stemmen op Gods wil voordat de activiteiten van de dag begonnen.

Wat kunnen we hiervan leren? Gebed, zoals Pater Pio laat zien, hoeft niet lang of dramatisch te zijn om transformerend te zijn. Het gaat om de regelmaat en de intentie om tijd vrij te maken voor spirituele reflectie. Zelfs een paar momenten van stilte elke ochtend kunnen een vredige en doelgerichte toon zetten voor de rest van de dag.

2) De Eucharistie:
Het centrum van zijn dag

De Eucharistie stond centraal in de dagelijkse routine van Pater Pio. Hij vierde elke dag de Mis en dat werd niet alleen voor hem een centraal punt, maar ook voor de duizenden pelgrims die vanuit de hele wereld kwamen om de Mis bij te wonen. Zijn missen konden soms uren duren omdat hij zo diep opging in het mysterie van de Eucharistie.

Voor velen van ons kan het een uitdaging zijn om de dagelijkse mis bij te wonen, maar zijn toewijding herinnert ons aan de kracht en het belang van aanwezig zijn en volledig opgaan in het moment. Of het nu tijdens de zondagse of dagelijkse mis is, een bezoek aan een eucharistische kapel op weg naar huis van het werk, of tijdens een rustig moment van bezinning thuis, ruimte maken voor dankbaarheid en eerbied in ons leven kan ons verankeren temidden van de afleidingen van de wereld.

3) Dienstbaarheid aan anderen:
Biechten en raad geven

Omdat Pater Pio zo’n populaire biechtvader was, besteedde hij een groot deel van zijn dag aan het beluisteren van de biecht. Mensen kwamen van heinde en verre om zijn spirituele raad te vragen, waardoor hij uren in de biechtstoel doorbracht, vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat — en het is moeilijk voor te stellen hoe bijzonder vermoeiend dit voor de broeder moet zijn geweest.

Zijn vermogen om diep te luisteren en raad te geven hielp echter om ontelbare levens te veranderen, maar het weerspiegelde ook zijn toewijding aan het dienen van anderen.

Natuurlijk zijn alleen priesters geroepen om in de biechtstoel te zitten, maar er zijn veel manieren waarop wij Pater Pio’s voorbeeld van dienstbaarheid kunnen imiteren. Luisteren naar de mensen om ons heen, steun en vriendelijkheid bieden, en gewoon beschikbaar zijn voor anderen kunnen krachtige daden van liefde zijn. In ons gezin, op ons werk en in onze gemeenschap kunnen we proberen anderen op kleine maar betekenisvolle manieren van dienst te zijn. En we willen zeker regelmatig gebruik maken van het Sacrament van Verzoening om onze eigen spirituele wonden te helen.

4) Avond:
Bezinning en rust

Na een dag gevuld met mis, biecht en gebed, sloot Pater Pio zijn dag af met meer gebed en bezinning. Zijn nachten werden vaak onderbroken door lange perioden van meditatie of stil lijden, omdat hij lichamelijke en geestelijke beproevingen doormaakte. Desondanks behield hij een innerlijke vrede en vertrouwen in God, zelfs in moeilijke tijden.

Dit aspect van zijn routine nodigt ons uit om na te denken over hoe wij onze eigen dagen beëindigen. Tijd nemen voor dankbaarheid, voor reflectie over wat goed ging of waar we moeite mee hadden, en onze zorgen in Gods handen leggen voordat we gaan slapen, kan ons helpen een gevoel van vrede en vertrouwen te kweken.

De dagelijkse routine van Pater Pio lijkt misschien ver af te staan van ons drukke, moderne leven, maar het biedt waardevolle lessen over hoe we heiligheid in het gewone kunnen brengen. Zijn leven herinnert ons eraan dat heiligheid niet alleen te vinden is in buitengewone momenten, maar in hoe we de kleine, alledaagse taken benaderen met intentie, vriendelijkheid en geloof.

Heilige Pater Pio, bid voor ons!

Deze week is het zover: Paus Franciscus komt naar ons land! We spreken over dit Pausbezoek samen met priester Luc Van Hilst en overlopen met jullie welke uitzendingen u live zal kunnen meevolgen hier op Radio Maria.

De Bijbelvers voor vandaag is:

Zoekt de Heer, nu Hij te vinden is, roept Hem aan: Hij is nabij.
– Js 55, 6

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
4 tips uit de dagelijkse routine van Pater Pio en priester Luc Van Hilst vertelt over Pausbezoek
Loading
/

Een reactie achterlaten