Op 6 december viert de Kerk Sint Nicolaas. Hoewel zijn feestdag vooral wordt gevierd in België, Nederland en bepaalde regio’s in Frankrijk, zoals de Elzas en Lotharingen, is hij over de hele wereld een geliefd figuur. Historische archieven geven ons echter weinig biografische informatie over de echte man achter de legende.
Natuurlijk is zijn historische bestaan echt en verifieerbaar. Je kunt zijn botten zien in de Basiliek van San Nicola in Bari, Italië. In 2014 gebruikten experts zelfs interactieve 3D-technologie en gezichtsreconstructies om te laten zien hoe hij eruit zou kunnen hebben gezien op basis van zijn botstructuur. De oudste biografie over de heilige werd echter bijna 500 jaar na zijn dood geschreven, dus het is moeilijk om mythe en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden.
Wat we wel weten over zijn leven is zowel leerzaam als inspirerend. Sint Nicolaas was een buitengewone man, wiens goedheid meer dan 16 eeuwen na zijn dood nog steeds wordt erkend en wiens vrijgevigheid een maatstaf is geworden in veel landen over de hele wereld. Op zijn feestdag kun je je tot hem wenden om zijn hemelse voorspraak te vragen, maar ook om zijn voorbeeld van heiligheid te volgen.
- JE HOEFT NIET PERFECT TE ZIJN OM HEILIG TE ZIJN
Een van de verhalen die de eeuwen heeft overleefd is dat van het Concilie van Nicea in 325. Op een dag verloor Nicolaas zijn geduld en gaf een ketter -Arius- een klap. Het is fascinerend om je de omstandigheden voor te stellen die tot de uitbarsting van de heilige zouden kunnen hebben geleid: blijkbaar waren kerkelijke concilies iets dramatischer dan tegenwoordig.
Hoewel sommige geleerden twijfelen aan de authenticiteit van deze anekdote, verdedigen velen het met het argument dat de hagiografen niet zo’n verhaal zouden hebben verzonnen dat de heilige een slecht imago zou kunnen geven.
Elke man die het wel eens moeilijk vond om zijn humeur onder controle te houden of die wel eens in de verleiding kwam om ruzie te maken met iemand die hem echt op zijn zenuwen werkte, kan een vorm van solidariteit vinden in dit verhaal van Sint Nicolaas. De christelijke geschiedenis laat zien dat sommige heiligen in de loop van hun leven hun geduld hebben verloren, maar ze herinneren ons eraan dat, ondanks hun fouten, de genade en vergeving van Christus altijd aanwezig zijn.
- ALS JE HOORT VAN IEMAND IN NOOD, ZOEK DAN MANIEREN OM DIEGENE TE HELPEN
Een ander beroemd verhaal over Sinterklaas is dat hij in het geheim een arm gezin hielp. De precieze details van het verhaal verschillen van versie tot versie, maar er wordt gezegd dat een arm gezin de bruidsschat voor hun drie dochters niet kon betalen en in grote problemen zat. Dus gooide Sinterklaas zakken met gouden munten door de schoorsteen om hen te helpen. Zijn daad van vrijgevigheid leidde tot de traditie om sokken die aan de schoorsteen hangen te vullen met cadeaus.
Hoewel het vandaag de dag ongebruikelijk zou zijn om goud uit het raam te gooien, kan iedereen het voorbeeld van Sinterklaas volgen en mensen in nood helpen. Toen hij hoorde van een gezin in nood, bleef hij niet onverschillig, maar vond hij een concrete manier om hen te helpen, en dat deed hij in het geheim om niet op te scheppen over zijn goede daden.
Als je hoort over iemand in nood, kun je de tijd nemen om na te denken over concrete manieren om hen te helpen. Je kunt boodschappen doen voor een zieke vriend, een maaltijd brengen voor een jonge moeder of een oudere buurvrouw, of kerstcadeautjes kopen voor arme kinderen.
- VERTROUWEN IN DE GODDELIJKE VOORZIENIGHEID
De christelijke geschiedenis toont ons het voorbeeld van heilige mannen en vrouwen die, ondanks de beproevingen in hun leven, op de Heer bleven vertrouwen. God beloonde hen voor hun geloof en overlaadde hen met overvloedige genaden. Het verhaal van de heilige Nicolaas is een prachtig voorbeeld.
Volgens een legende was Nicolaas in zijn geboortestad Myra tijdens een hongersnood. Er lag een schip in de haven, volgeladen met tarwe voor de keizer van Constantinopel. Nicolaas vroeg om wat tarwe om de hongerende mensen te voeden. De matrozen weigerden eerst, maar Nicolaas beloofde hen dat ze geen problemen zouden krijgen door dit te delen. Toen het schip op zijn bestemming aankwam, ontdekten de matrozen dat, hoewel er wat tarwe was weggehaald, het gewicht van de lading niet was veranderd. Wat verbazingwekkend was, was dat er genoeg tarwe was om de hele stad voor twee hele jaren te bevoorraden.
Het verhaal doet denken aan Jezus’ wonder van de vermenigvuldiging van broden en vissen en aan de vele heiligen die voedsel op wonderbaarlijke wijze zagen vermenigvuldigen om mensen in nood te helpen.
Het stellen van een daad van geloof in de Heer kan ook in jouw leven een overvloedige geestelijke oogst opleveren. Net zoals Sinterklaas op God vertrouwde om mensen die honger leden van graan te voorzien, kun ook jij je in alle beproevingen van je leven tot God wenden en erop vertrouwen dat Hij voor je zal zorgen – misschien niet op de manier die jij wilt, maar op de manier die het beste is voor jouw leven.
De Bijbelvers van de dag:
Hoor, o God, mijn kreet van vertwijfeling, schenk aandacht aan mijn gebed.
– Ps 61, 2