Bericht van Paus Franciscus na de aanslag in Duitsland, kardinaal Pizzaballa bezoekt de Gazastrook, brief van Paus Johannes Paulus II, spannend momenten in Napels en enkele weetjes over de suikerstok!

Na de aanslag van 20 december op een kerstmarkt in Maagdenburg, Duitsland, stuurde paus Franciscus een telegram om zijn medeleven te betuigen aan de slachtoffers. De boodschap, openbaar gemaakt op de avond van 21 december 2024, is gericht aan Frank-Walter Steinmeier, president van de Bondsrepubliek Duitsland.

In het bericht, ondertekend door kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin, spreekt paus Franciscus zijn “ontzetting” uit over de tragedie. Zich verenigend met het verdriet van de getroffenen, verzekert de Argentijnse paus alle slachtoffers van zijn spirituele nabijheid. Hij prees het werk van degenen “die de slachtoffers in deze moeilijke tijd steunen” en verzekerde hen van zijn gebeden voor de overledenen en riep “goddelijke troost” op voor de bevolking. Paus Franciscus bidt voor de overledenen en vertrouwt hen toe aan Christus, onze hoop, wiens licht schijnt in de duisternis.

De Latijnse patriarch van Jeruzalem kardinaal Pierbattista Pizzaballa bezoekt de Gazastrook gisteren, op zondag 22 december.

“De hele wereld is met jullie”, zei de patriarch van Jeruzalem kardinaal Pierbattista Pizzaballa zondagochtend tijdens zijn bezoek aan de parochie van de Heilige Familie in Gaza. Hij bezocht de kleine christelijke gemeenschap in de Gazastrook die al meer dan 14 maanden haar toevlucht zoekt op het terrein van de parochie. Het was het eerste ochtendgloren toen de patriarch Jeruzalem verliet om, geëscorteerd door Israëlische soldaten, Gaza binnen te gaan via de Eretz grensovergang.

Naar het bezoek werd reikhalzend uitgekeken door de gelovigen die hoopten Kerstmis te kunnen vieren met hun bisschop in een sfeer van sereniteit en vreugde, tenminste voor één dag. Dit is de tweede keer dat kardinaal Pizzaballa erin slaagt Gaza binnen te gaan en de gemeenschap onder leiding van pastoor Gabriel Romanelli te bezoeken, na zijn bezoek op 16 mei jl. Om maximale veiligheid op de route te garanderen, werd het nieuws van het bezoek pas na aankomst in de gemeenschap bekendgemaakt.

Kinderen uit de H.Familieparochie in Gazastad

We lezen vandaag enkele fragmenten uit een brief. Johannes Paulus II schreef in 1994 een brief aan kinderen die samenviel met de laatste dagen voor Kerstmis. Kinderen over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar eerste kerstdag en de viering van de geboortedag van Jezus.

Johannes Paulus II haalde zelfs zijn eigen dierbare herinneringen op aan kindertradities rond Kerstmis:

Lieve kinderen, terwijl ik jullie schrijf denk ik aan vele jaren geleden toen ik een kind was zoals jullie. Ook ik beleefde de vredige gevoelens van Kerstmis en als de ster van Bethlehem scheen, haastte ik me samen met de andere jongens en meisjes naar de kribbe om te herbeleven wat er 2000 jaar geleden in Palestina gebeurde. Wij kinderen uitten onze vreugde meestal in gezang. Hoe mooi en ontroerend zijn de kerstliederen die volgens de traditie van elk volk rond de kribbe worden gezongen! Wat een diepe gedachten bevatten ze, en bovenal wat een vreugde en tederheid drukken ze uit over het Goddelijke Kind dat die Heilige Nacht ter wereld kwam!

Heilige Paus Johannes II

In veel opzichten wijst Johannes Paulus II op de schoonheid van Kerstmis gezien door de lens van een kind. Als volwassenen verliezen we de vreugde van Kerstmis vaak uit het oog en beleven we het niet met een gevoel van verwondering.

Het wonder van het bloed van de heilige Januarius ligt de inwoners van Napels na aan het hart. Maar op 16 december werd hun geloof op de proef gesteld. Het wonder van de heilige januari vond inderdaad plaats… maar niet op het gebruikelijke tijdstip!

In de kapel van San Gennaro in Napels wachtten de gelovigen op de ochtend van 16 december geduldig op het wonder dat de stad Napels in zijn greep houdt: het wonder van het bloed van de heilige Januarius. Het bloed van de martelaar, beschermheilige van de stad, wordt beschouwd als een teken van goede of slechte voortekenen als het niet plaatsvindt en wordt drie keer per jaar vloeibaar op belangrijke data: zijn feestdag op 19 september, de zaterdag voor de eerste zondag in mei, de verjaardag van de overbrenging van zijn lichaam naar Napels, en ten slotte 16 december, de verjaardag van de uitbarsting van de Vesuvius in 1631, toen de stad Napels werd beschermd. Maar dit jaar gebeurde het wonder niet, tenminste niet op het gebruikelijke tijdstip, meldt Catholic News Agency.

Sinds 9 uur ’s ochtends op 16 december stond het reliekschrijn met het bloed van de martelaar tentoongesteld voor de gelovigen. Maar anders dan gewoonlijk werd het pas in de namiddag vloeibaar. Na de voelbare spanning zongen de Napolitanen uiteindelijk het Te Deum om hun vreugde uit te drukken. “Het wonder is gebeurd”, riepen ze uit. De katholieke kerk gelooft dat wonderen gebeuren dankzij het geloof en de toewijding van de gelovigen. Een bewijs dat de Napolitanen volhardden in hun gebeden!

De suikerstok is een populaire traktatie tijdens de kerstperiode! We ontdekken een christelijke symboliek in het snoepje.

  • Vorm: Een herdersstaf. Dit symboliseert de herders die de heldere ster van Bethlehem opmerkten in de nacht van de geboorte van Christus. Het kan ook een knipoog zijn naar Jezus als de Goede Herder.
  • Rode en witte kleuren. Het rood symboliseert het bloed dat Jezus vergoot voor onze zonden en het wit staat voor Zijn zuiverheid. Er wordt ook gezegd dat het een knipoog is naar de maagdelijkheid van Maria.
  • De letter “J”. Als je de zuurstok omdraait, zie je de letter “J” voor Jezus! Dit herinnert ons eraan dat Jezus de reden van het seizoen is.
  • De hardheid van de zuurstok. Dit staat voor het stevige fundament van de Kerk van Christus.
  • De zoetheid van de Candy Cane. De lekkere pepermuntsmaak herinnert ons eraan dat het leven zoet is als Jezus in je hart is.

 

De Bijbelvers voor vandaag is:

Toen keek Jezus hem liefdevol aan.
-Mc 10, 21

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Bericht van Paus Franciscus na de aanslag in Duitsland, kardinaal Pizzaballa bezoekt de Gazastrook, brief van Paus Johannes Paulus II, spannend momenten in Napels en enkele weetjes over de suikerstok!
Loading
/

Een reactie achterlaten