Vandaag vieren we de verjaardag van de 1ste verschijning van Onze-Lieve-Vrouw in Banneux. Van 15 januari tot 2 maart 1933 verscheen de Maagd Maria, die zich presenteerde als de Maagd der Armen, acht keer aan Mariette Beco.
Mariette Beco is geboren op 25 maart 1921 in een familie met 7 kinderen waarvan zijzelf de oudste is. De familie bevond zich in een moeilijke economische situatie; ze woonden in een modest en alleenstaand arbeidershuisje dat zich aan de rand van een weg en een dennenbos bevond, ver weg van het centrum van het dorpje van Banneux. Laten we luisteren naar het relaas van de verschijningen.
Op de avond van 15 januari 1933 verschijnt Onze-Lieve-Vrouw voor de eerste maal in de tuin van het kleine huisje. Ze roept Mariette door een teken van haar hand. De moeder verbiedt het echter aan Mariette om naar buiten te gaan.
Tijdens het jubeljaar zal Paus Franciscus een of twee keer per maand op zaterdag een jubileum audiëntie houden. Het zal het hebben over hoop. We lezen samen zijn catechese van zaterdag!
Beste broeders en zusters, goedemorgen!
Velen van jullie zijn hier in Rome als “pelgrims van hoop”. Vanochtend beginnen we met de zaterdagse Jubileumaudiëntie, die idealiter iedereen zal verwelkomen en omarmen die vanuit de hele wereld op zoek is naar een nieuw begin. Inderdaad, het Jubileum is een nieuw begin, de mogelijkheid voor iedereen om vanuit God opnieuw te beginnen. Met het Jubileum beginnen we aan een nieuw leven, een nieuwe fase.
Op deze zaterdagen wil ik van tijd tot tijd enkele aspecten van hoop belichten. Het is een theologische deugd, vertelt de Catechismus ons. En in het Latijn betekent virtus “kracht”; het is dus een kracht die van God komt. Hoop is dus geen gewoonte of karaktereigenschap – die je hebt of niet hebt – maar een kracht waar je om moet vragen. Daarom maken we onszelf pelgrims: we komen om een geschenk vragen, om opnieuw te beginnen op de reis van het leven.We staan op het punt om het feest van de doop van Jezus te vieren en dat doet ons denken aan die grote profeet van hoop, Johannes de Doper. Jezus zei iets prachtigs over hem: dat hij de grootste is onder hen die uit vrouwen geboren zijn (vgl. Lc. 7, 28). We begrijpen dan ook waarom zoveel mensen naar hem toe stroomden, verlangend naar een nieuw begin, verlangend om opnieuw te beginnen. En het Jubeljaar helpt ons daarbij. De Doper leek echt groot, hij leek geloofwaardig in zijn persoonlijkheid. Zoals wij vandaag door de Heilige Deur gaan, zo stelde Johannes voor om de rivier de Jordaan over te steken en het Beloofde Land binnen te gaan, zoals Jozua de eerste keer had gedaan. Om opnieuw te beginnen, om het land helemaal opnieuw te ontvangen, zoals de eerste keer. Zusters en broeders, dit is het woord: opnieuw beginnen. Laten we dit in ons hoofd zetten en laten we allemaal samen zeggen: “begin opnieuw”. Laten we het samen zeggen: begin opnieuw! [Daar, vergeet dit niet: begin opnieuw!
Jezus voegt echter onmiddellijk na dit grote compliment iets toe dat ons aan het denken zet: “Ik zeg u, onder hen die uit vrouwen geboren zijn, is niemand groter dan Johannes; maar de minste in het koninkrijk van God is groter dan hij” (v. 28). Hoop, broeders en zusters, is alles in deze kwalitatieve stap. Het hangt niet van ons af, maar van het Koninkrijk van God. Hier is de verrassing: het Koninkrijk van God verwelkomen leidt ons naar een nieuwe orde van grootsheid. Onze wereld, wij allemaal, we hebben dit nodig! En wij, wat moeten we doen? [Iedereen: “Begin opnieuw!”]. Vergeet dit niet.
Wanneer Jezus deze woorden uitspreekt, zit de Doper in de gevangenis, vol vragen. Ook wij nemen veel vragen mee op onze pelgrimstocht, want er zijn veel “Herodes” die zich nog steeds verzetten tegen het Koninkrijk van God. Jezus wijst ons echter de nieuwe weg, de weg van de zaligsprekingen, die de verrassende wet van het evangelie zijn. Laten we ons dan afvragen: heb ik in mij een echt verlangen om opnieuw te beginnen? Denk erover na, ieder van jullie: wil ik in mijzelf opnieuw beginnen? Wil ik leren van Jezus die werkelijk groot is? In het Koninkrijk van God is de minste groot. Want we moeten … [Iedereen: “Opnieuw beginnen!”].
Van Johannes de Doper leren we dus om onszelf opnieuw te maken. Hoop voor ons gemeenschappelijke huis – deze Aarde, zo misbruikt en verwond – en de hoop voor alle mensen ligt in het verschil van God. Zijn grootheid is anders. En laten we opnieuw uitgaan van deze oorspronkelijkheid van God, die schitterde in Jezus en die ons nu bindt om te dienen, om broederlijk lief te hebben, om onszelf als klein te erkennen. En om de minsten te zien, naar hen te luisteren en hun stem te zijn. Dit is het nieuwe begin, ons Jubileum. En dus moeten we… [Iedereen: “Opnieuw beginnen!”]. Dank u wel.
– Paus Franciscus
Jubileumaudiëntie, zaterdag 11 januari 2025
In het kader van de week van gebed voor de eenheid van christenen, die ieder jaar loopt van 18 tot 26 januari, mochten we in het verleden al kennis maken met de evangelische gemeenschap in een podcastreeks. Ciara Goossens en Don Zeeman brengen in de gebedsweek van 2025 opnieuw een boeiende editie, dit keer over het gebed zelf. We bellen Ciara en Don in deze uitzending op en ze vertellen ons meer over de reeks.
Kerk in Zicht, te beluisteren van 18 januari tot en met 26 januari, telkens vanaf 7u30 en om 16u (in de plaats van ‘elke dag telt’).