Ā© Marius Burgelman Photography
Vandaag gaan we in gesprek met Tore Tom Denys. Op Goede Vrijdag mag ‘Dionysos Now!’ de Johannespassie van Adriaen Willaert brengen in Rome. ‘Een eer!’ vertelt Tore Tom ons. Na meer dan 400 jaar haalt Dionysos Now! de Johannespassie van Adriaen Willaert letterlijk van onder het Italiaanse museumstof. Pure vocale polyfonie door 6 mannen, de eerste keer sinds de dood van A. Willaert… een wereldprimeur.
De Johannespassie van Adriaen Willaert (Passio Domini Jesu Christi secundum Joannem)
Van de Noord-Italiaanse (katholieke, latijnse) passie-traditie is niet veel bekend. Toch kunnen we stellen dat ze daar in de hoogrenaissance heel populair was, en ze een voorloper was van de passies die we nu kennen zoals ze in de protestantse traditie werden geadapteerd, en hun hoogtepunt met Johann Sebastian Bach bereikten. Via Orlandus Lassus, die deze meerstemmige passies kende van zijn verblijf in ItalieĢ, kwam die traditie naar Zuid-Duitsland. Lassus componeerde zelf 4 meerstemmige passies (Johannes-, Mattheus-, Lukas- en Markuspassie), maar gaf de belangrijkste protagonisten al a-capella solo-rollen, weliswaar gesproken of gezongen op de gregoriaanse reciteer-toon (evangelist, Jezus etc.), analoog met hoe bv. Francesco Cortecchia in ItalieĢ nog componeerde.
Deze voordrachttechniek wordt bij Heinrich SchuĢtz overgenomen, maar de testo, (de verteller) krijgt nu een gecomponeerde, gezongen rol, en in de moedertaal van de toehoorder (Mattheus- en Johannespassion). Bij Bach zal de āevangelistā de meest prominente gezongen rol in het geheel van de passie krijgen, begeleid van een ācontinuoā-groep.
Bij Willaert is dat niet zo. Alle ārollenā die in zijn Johannespassie voorkomen zijn meerstemmig toongezet. De āevangelistā is 4-stemmig, Jezus is 3-stemmig, Pilatus, Ancilla, Petrus 2-stemmig, het volk (turba) is 6-stemmig uitgewerkt. In deze oorspronkelijke vorm, zoals te vinden in de stemboekjes (Manuscripten, geen druk) werd dit werk nog nooit opgevoerd.
Er was lang twijfel of deze passie niet van de hand van Cypriano de Rore, een leerling van Willaert zou zijn, maar musicologen zijn er nu vrijwel zeker van ze Willaert toegeschreven kan worden. Ze verschijnt in het manuscript tussen (meerstemmig gecomponeerde) passies van Maistre Jhan en Vicenzo Ruffo, en stamt wellicht uit de tijd dat Willaert zanger was in de hofkapel aan het hof van Ferrara (Bij Alfonso en Ippolito dāEste in de jaren voĢoĢr hij door de doge van VenetieĢ werd aangesteld.
Op donderdag 10 april kon u de twee eerste afleveringen van het vijfde seizoen van ‘The Chosen’ gaan kijken in Kinepolis Leuven, Antwerpen en Brussel en op zondag 13 april werd het alsook vertoond in Gent, in Antwerpen en Brussel. Wegens groot succes zijn er een voorstellingen gepland: u kan morgenavond, woensdag 16 april 2025, in Kinepolis Antwerpen, Leuven, Brussel, Luik en Gent de twee eerste afleveringen gaan bekijken! Meer informatie kan u hier verkrijgen.
Nu vrijdag, op Goede Vrijdag, kan u luisteren naar een aflevering van ‘Kinderen van het Licht’. In deze uitzending luisteren we naar verschillende getuigenissen van bewoners van de Fazenda da EsperanƧa, alsook van leden van de grote familie van de Hoop die zich inzetten voor hun naasten. We beluisteren de getuigenissen van Lucilene Rosendo dos Santos en Iraci da Silva Leite. Ze hebben samen de boerderijen van de Hoop voor de vrouwen hebben gestart. Ook luisteren we naar de getuigenissen van priester Anderson Fontes, Silvia Hatwich, MĆ“nica GouvĆŖa en Antonio Eleuterio Neto. Voor deze uitzending gaan we ook op bezoek in de Fazenda in ons land, in Veltem Beisem. Daar gaan we in gesprek met de 30-jarige Adson Santos.
De Bijbelvers voor vandaag:
U zult uw naaste lief hebben als uzelf.
– Jak 2, 8