Meister Eckhardt (1260-1328) – De sleutel tot geluk

Deze keer laat priester Paul Vanderstuyft Meester Eckhart aan het woord met “De sleutel van alle geluk”. De tekst die we nemen komt uit zijn werk de ‘Geestelijke Onderrichtingen’. Eckhart is meer gekend als de professor met het gewaagde denken, op wie de filosofen tot en met Hegel beroep zullen doen. Toch is Eckhart veeleer de man van God wiens inwendig leven van pure overgave en eenvoud in de Geestelijke Onderrichtingen duidelijk blijkt. Deze onderrichtingen werden opgesteld voor 1298en waren bedoeld voor zijn medebroeders novicen. Ze zijn heel representatief voor de Rijnlandse mystiek, die rond 1300 tot bloei kwam.

Lees Meer »

Walter Hilton – God, of een indruk van God?

In deze uitzending van het programma Mystieke Lectuur leest Priester Paul ons uit de geschriften van Walter Hilton. Deze zegt ons in zijn werk ‘De ladder van de volmaaktheid’, dat we niet elke geest mogen vertrouwen maar moeten uitzoeken of ze wel van God komen… God of een indruk van God?

Lees Meer »

Maur de l’Enfant Jésus – Gelukkige nacht van de ziel!

In deze editie brengt priester Paul Vanderstuyft hoofdzakelijk een tekst van Maur de l’Enfant Jésus (1617-1690), uit zijn Theologie chrétienne et mystique over de gelukkige nacht van de ziel en daarnaast ook enkele korte tekstjes Maria Petyt en van Johannes Evangelista van ’s Hertogenbosch.

Lees Meer »

Richard Rolle – Een honingzoet gezang… van de ziel

In deze editie laat priester Paul Vanderstuyft Richard Rolle aan het woord met een tekst die spreekt over een honingzoet gezang van de ziel. Het is genomen uit zijn werk Het Vuur van de Liefde. Richard Rolle overleed in 1349. Hij is afkomstig uit Yorkshire. We weten niet heel veel van hem, er staat alleen de datum vast van zijn overlijden in de omgeving van de cistercienzerabdij te Hampole. Wat betreft zijn geboortedatum variëren de bronnen tussen 1290 en 1300. Eveneens weten we dat hij studeerde in Oxford en een kluizenaarsleven leidde op verscheidene plaatsen. Het thema van de tekst is het geestelijk leven ontwikkeld als een gezang van de ziel die door de H. Geest gegrepen is.

Lees Meer »

Mystieke Woorden V: Kunnen wij God kennen? En indien ja, hoe kunnen wij hem kennen?

Deze keer heeft Priester Paul Vanderstuyft het aan de hand van teksten van z. Jan van Ruusbroec eerst over het contemplatieve kennen van God. Vervolgens behandelt hij kort de staat van perfectie en het bevestigd zijn in de genade. Eveneens worden de verschillende wijzen van onze eenheid met God overlopen. Aan het einde leest hij ook nog een paar tekstjes die ons enkele dingen op het hart drukken die we hierbij niet uit het oog mogen verliezen als we deze onderwerpen proberen te doorgronden.

Lees Meer »

Mystieke woorden II: Hulpmiddelen om mystieke teksten beter te begrijpen

Het is intussen wel duidelijk dat het geen eenvoudige zaak is om over het inwendig leven te spreken. Een leven dat verborgen is voor de uitwendige materialistische kant van het leven vraagt meer toeleg en woorden dan we wel denken om te helpen aanvoelen waar het precies over gaat. In de komende edities neemt priester Paul Vanderstuyft opnieuw enkele teksten van de Zalige Jan van Ruusbroec terhand. Teksten die ons moeten helpen om dieper door te dringen in specifieke woordenschat die Ruusbroec gebruikt, en daardoor een beter idee te krijgen van zijn denken rond de spirituele mens, en diens levensweg in deze wereld.

Lees Meer »

Mystieke woorden I: Een hulp om mystieke teksten beter te begrijpen

In deze uitzending staat priester Paul Vanderstuyft stil bij enkele bijzondere teksten en begrippen van Jan van Ruusbroec. Deze keer kiest hij voor teksten die ons zullen helpen om dieper door te dringen in specifieke woordenschat die Ruusbroec gebruikt, om daardoor een beter idee te krijgen van zijn denken rond de spirituele realiteit van de mens, in de loop van zijn/of/haar levensweg.

Lees Meer »

Het inwendige gebed VI: We zullen elkaar nooit verlaten – Als de woorden niets meer zeggen

In deze zesde aflevering staat priester Paul met u stil bij twee thema’s: ten eerste dat we nu we God steeds dichter bij ons weten, we elkaar nooit meer willen verlaten; maar daarbij hoort ook soms de frustratie dat na verloop van tijd, de woorden plots niets meer schijnen te willen zeggen. We zouden dit als groeipijnen kunnen omschrijven. Momenten om onze volharding in het gebed, en onze vastberadenheid te tonen om met God verbonden te blijven

Lees Meer »