Deze keer stellen we opnieuw twee boeken aan u voor:
1. Ruusbroek in gesprek met drie vrienden – Pater Klaas Blijlevens, ofm cap. – Uitgeverij Halewijn
Kapucijn Klaas Blijlevens brengt ons in contact met een grootmeester van de mystiek, Jan Van Ruusbroec. Om de lezer in te leiden in enkele van Ruusbroecs mooiste mystieke teksten, zet Klaas Blijlevens drie dialogen in scène. Achtereenvolgens zien we een kluizenaar, een volgelinge van Clara van Assisi en een kartuizermonnik in gesprek gaan met Jan van Ruusbroec. Deze personages zijn wel degelijk historisch en ze voeren ons naar de kern van Ruusbroecs spiritualiteit. Hun dialogen met Ruusbroec werden echter gefingeerd. Klaas Blijlevens schreef ze op basis van zijn uitgebreide kennis van Ruusbroec en brengt zo diens ideeën tot leven op een voor iedereen boeiende en toegankelijke manier.
Klaas Blijlevens werd geboren in 1938 in Nederland, trad in 1956 in bij de kapucijnen en werd in 1963 priester gewijd. In 1976 kwam hij naar Vlaanderen
en was meer dan 20 jaar pastor in het psychiatrisch ziekenhuis in Ieper. De aandacht voor onze eigen mystici kreeg meer diepgang toen hij zich vanaf 1990 dankzij het Ruusbroecgenootschap in Antwerpen kon verdiepen in onze Middelnederlandse mystiek.
2. Koning David in de Bijbel en daarna – Professor Hans Ausloos – Uitgeverij Averbode
Zonder twijfel is David een van de belangrijkste figuren uit de Bijbel. Hij is er de koning die Jeruzalem tot hoofdstad van Israël maakte en de eerste voorbereidingen trof voor de bouw van de tempel door zijn zoon Salomo. Hij geldt er als de grondlegger van de Davidische dynastie en de voorloper van de te verwachten Messias. Bijna zestig keer komt zijn naam voor in het Nieuwe Testament en Jezus wordt er ‘zoon van David’ genoemd.
De Didachè-studiedagen Bijbel, die jaarlijks in Leuven worden georganiseerd door de Vlaamse Bijbelstichting in samenwerking met de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven, waren in 2021 gewijd aan David. Er werd nader ingegaan op de historische achtergrond, de narratieve opbouw en de theologische betekenis van de verhalen over David in de boeken Samuël, Koningen en Kronieken. De verdere doorwerking van de Davidfiguur in andere teksten binnen en buiten de Bijbel en in de kunst kwam een bod, evenals de wijze waarop de verhalen over David een inspiratiebron kunnen zijn in godsdienstonderwijs, catechese en pastoraal.
In dit boek worden de teksten van de lezingen gebundeld. De bijdragen werden geschreven door Hans Ausloos, Bryan Beeckman, Hans Debel, Kolet Janssen, Bénédicte Lemmelijn, Hector Patmore, Klaas Smelik, Koert van Bekkum en Eveline van Staalduine-Sulman.
Hans Ausloos is Doctor in de Godgeleerdheid (KU Leuven, 1997). Hij is professor Bijbelwetenschappen aan de UCLouvain en Maître de recherches van het Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S.-FNRS). Hij publiceerde heel wat boeken en artikels in wetenschappelijke tijdschriften en reeksen, naast talrijke bijdragen voor een breder publiek.
Dit bericht heeft 1 reactie
Wel wel?zalige beluistering genoten…
Dankuwel ‼️