Recent kwam een schilderij terug naar de oude benedictinessenabdij van Brugge. Het portret van de elfjarige Joanna de Labye vertelt het verhaal uit de zeventiende eeuw, in de tijd van de Spaanse Nederlanden, van een genezing. Haar ouders schonken uit dankbaarheid, na hun gebedsverhoring op voorspraak van de heilige Godelieve van Gistel, dit kunstwerk aan de benedictinessen. Een verhaal dat opnieuw de aandacht trekt door de aankoop van het portret in het nieuwe project ‘Tuin van Heden’.
Dit bericht heeft 1 reactie
In het gesprek wordt de indruk gewekt dat het votiefportret werd geschonken door de Nederlandse familie Wöllenstein (“wij zijn bereid om het portret terug te brengen naar de plek waar het altijd heeft gehangen”), maar het is toch gewoon aangekocht? Zie ook https://www.parcum.be/nl/blog/17de-eeuws-schilderij-van-miraculeus-genezen-meisje-terug-thuis-in-brugse-sint-godelieveabdij
Hoe dan ook, geweldig dat iedereen straks weer van dit bijzondere stuk erfgoed kan genieten!
Nog een vraag over de tekst naast het schilderij. “eene quaede kele” is, zo veronderstel ik althans, “een ontstoken keel” in hedendaags Nederlands. Maar wat betekent “eenen slommen hals”?
Complimenten voor jullie interessante uitzendingen!