Vandaag staan we stil bij de woorden van Paus Franciscus bij het Angelus nu zondag.
Beste broeders en zusters,
Op deze plechtigheid van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria ben ik de Nicaraguanen bijzonder nabij. Ik nodig jullie uit om mee te bidden voor de Kerk en het volk van Nicaragua, dat de Allerheiligste als Moeder en Beschermvrouwe viert en tot haar een kreet van geloof en hoop oproept. Moge de hemelse Moeder voor hen een troost zijn in moeilijkheden en onzekerheden, en ieders hart openen, zodat de weg van respectvolle en constructieve dialoog kan worden gezocht, om vrede, broederschap en harmonie in het land te bevorderen.
En laten we blijven bidden voor vrede, in het geteisterde Oekraïne, in het Midden-Oosten – Palestina, Israël, Libanon, nu in Syrië – in Myanmar, Soedan en overal waar mensen lijden onder oorlog en geweld. Ik doe een beroep op gouverneurs en de internationale gemeenschap, zodat we het feest van de Geboorte kunnen bereiken met een staakt-het-vuren op alle fronten van oorlog.
Vandaag komt het in mijn hart op om jullie allemaal te vragen om te bidden voor de gevangenen die in de dodencellen zitten in de Verenigde Staten. Ik geloof dat het er dertien of vijftien zijn. Laten we bidden dat hun vonnis wordt omgezet, veranderd. Laten we aan eze broeders en zusters van ons denken en de Heer om genade vragen om hen van de dood te redden.– Paus Franciscus tijdens Angelus op 8 december 2024
Ook lezen we enkele fragmenten van de homilie van Paus Franciscus bij de consistorie voor de creatie van de nieuwe kardinalen. Een volledige vertaling krijgt u in het programma Radio Vaticaan!
Wandelen op de weg van Jezus betekent uiteindelijk bouwers zijn van gemeenschap en eenheid. Onder de discipelen vernietigde de worm van competitie de eenheid, terwijl de weg die Jezus bewandelde hem naar Golgotha leidde. Aan het kruis vervulde hij de missie die hem was toevertrouwd, opdat niemand verloren zou gaan (vgl. Joh 6,39), opdat de scheidsmuur van vijandschap (vgl. Ef 2,14) eindelijk zou worden afgebroken en opdat allen zichzelf zouden zien als kinderen van dezelfde Vader en als broeders en zusters van elkaar. Daarom kijkt de Heer naar jullie, die uit verschillende achtergronden en culturen komen en de katholiciteit van de Kerk vertegenwoordigen. Hij roept jullie op om getuigen te zijn van broederschap, ambachtslieden van gemeenschap en bouwers van eenheid. Dit is jullie missie!
De grote heilige Paulus VI, die een groep nieuwe kardinalen toesprak, merkte op dat we, net als de discipelen, soms kunnen toegeven aan de verleiding om verdeeldheid te zaaien, terwijl “ijver voor het nastreven van eenheid het kenmerk is van de ware discipelen van Christus”. De heilige paus voegde er toen aan toe: “Het is onze wens dat iedereen zich thuis voelt in de kerkelijke familie, dat er geen uitsluiting of isolement zal zijn, wat zo schadelijk blijkt te zijn voor onze eenheid in naastenliefde, of pogingen om sommigen te laten zegevieren ten koste van anderen… We moeten werken, bidden, lijden en strijden om te getuigen van de Verrezen Christus” (Toespraak ter gelegenheid van het Consistorie, 27 juni 1977).
In diezelfde geest, beste broeders/fraters, zult u het verschil maken, in overeenstemming met Jezus’ waarschuwing aan de leerlingen over de ondermijnende concurrentie van deze wereld: “Maar het mag niet zo zijn onder u” (Mc 10,43). Het is alsof hij zei: Kom, volg mij op mijn weg en je zult anders zijn. Kom, volg mij en je zult een stralend teken zijn te midden van een maatschappij die geobsedeerd is door uiterlijkheden en macht. Opnieuw zegt hij ons: “Maar het mag niet zo zijn onder jullie”. Heb elkaar lief met broederlijke liefde en wees dienaren van elkaar, dienaren van het evangelie.
Beste broeders, laten we samen wandelen op de weg van Jezus; laten we wandelen met nederigheid; laten we wandelen met verwondering en laten we wandelen met vreugde.
– Paus Franciscus tijdens de consistorie voor de creatie van de nieuwe kardinalen op 7 december 2024
We lezen vandaag ook een bijzondere brief voor uit de collectie ‘brieven aan beroemde mensen’ van Paus Johannes Paulus I. Een brief dat de titel draagt ‘Zeven regels’ voor het studeren, gericht aan de heilige Bernardinus van Siëna.