Vandaag is de laatste uitzending van ‘Elke dag telt’ voor 2023! Tijdens de kerstvakantie gaat u kunnen luisteren -van maandag tot donderdag- naar een kerstvertelling (A Christmas Carol). Op maandag 8 januari starten we met nieuwe uitzendingen van ‘Elke dag telt’!
We hebben het over de heilige Januarius. In een uitzending in de maand september hebben we het reeds over hem gehad. U kan de uitzending hier herbeluisteren.
Sint Januarius was een bisschop uit de derde eeuw die bekend stond om zijn moed bij het verdedigen van zijn kudde en werd gemarteld tijdens het bewind van keizer Diocletianus. Hij is de beschermheilige van Napels, Italië.
16 december 2023 was het vierde bloedvloeibaarheidswonder van het jaar in Napels, Italië. Het wonder gebeurt traditioneel tot drie keer per jaar.
Terwijl de bloedvloeibaarheidswonder mogelijk drie keer per jaar voorkomt (de zaterdag voor de eerste zondag van mei, het feest van de heilige op 19 september en 16 december). 16 december 2023 was het vierde bloedvloeibaarheidswonder van het jaar.
Op 23 november 2023 vond het vloeibaarmakingswonder onverwacht plaats toen Oecumenisch Patriarch Bartholomeus de ampul met het bloed van de heilige vasthield. Patriarch Bartholomeus is ’s werelds geestelijk leider van de Oosters-orthodoxe christenen
Om te vieren dat het 800 jaar geleden is dat de Kerk de Regel van Sint Franciscus goedkeurde, heeft de Franciscaanse Familie een unieke manier voor katholieken gevraagd en gekregen om een plenaire aflaat te krijgen. Van 8 december, het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis, tot 2 februari, het feest van de Presentatie van Jezus, kunnen katholieken een plenaire aflaat krijgen als ze bidden voor een kerststal in een franciscaanse kerk.
We lezen vandaag enkele fragmenten uit een brief. Johannes Paulus II schreef in 1994 een brief aan kinderen die samenviel met de laatste dagen voor Kerstmis. Kinderen over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar eerste kerstdag en de viering van de geboortedag van Jezus.
Johannes Paulus II haalde zelfs zijn eigen dierbare herinneringen op aan kindertradities rond Kerstmis:
Lieve kinderen, terwijl ik jullie schrijf denk ik aan vele jaren geleden toen ik een kind was zoals jullie. Ook ik beleefde de vredige gevoelens van Kerstmis en als de ster van Bethlehem scheen, haastte ik me samen met de andere jongens en meisjes naar de kribbe om te herbeleven wat er 2000 jaar geleden in Palestina gebeurde. Wij kinderen uitten onze vreugde meestal in gezang. Hoe mooi en ontroerend zijn de kerstliederen die volgens de traditie van elk volk rond de kribbe worden gezongen! Wat een diepe gedachten bevatten ze, en bovenal wat een vreugde en tederheid drukken ze uit over het Goddelijke Kind dat die Heilige Nacht ter wereld kwam!
Heilige Paus Johannes II
In veel opzichten wijst Johannes Paulus II op de schoonheid van Kerstmis gezien door de lens van een kind. Als volwassenen verliezen we de vreugde van Kerstmis vaak uit het oog en beleven we het niet met een gevoel van verwondering.
De suikerstok is een populaire traktatie tijdens de kerstperiode! We ontdekken een christelijke symboliek in het snoepje.
- Vorm: Een herdersstaf. Dit symboliseert de herders die de heldere ster van Bethlehem opmerkten in de nacht van de geboorte van Christus. Het kan ook een knipoog zijn naar Jezus als de Goede Herder.
- Rode en witte kleuren. Het rood symboliseert het bloed dat Jezus vergoot voor onze zonden en het wit staat voor Zijn zuiverheid. Er wordt ook gezegd dat het een knipoog is naar de maagdelijkheid van Maria.
- De letter “J”. Als je de zuurstok omdraait, zie je de letter “J” voor Jezus! Dit herinnert ons eraan dat Jezus de reden van het seizoen is.
- De hardheid van de zuurstok. Dit staat voor het stevige fundament van de Kerk van Christus.
- De zoetheid van de Candy Cane. De lekkere pepermuntsmaak herinnert ons eraan dat het leven zoet is als Jezus in je hart is.
En natuurlijk, een Bijbelvers voor vandaag!
Hij die rechtvaardig leeft vindt zijn geluk in God, weet zich bij Hem geborgen.
– Ps 64, 11