Het werkwoord “geloven” kreeg dit weekend een nieuwe betekenis. Als je door de enorme poorten van Notre-Dame de Paris loopt, wordt je blik naar binnen getrokken door het licht van de stenen. De Notre-Dame is niets meer dan een oogverblindend hemelgewelf. De littekens van het vuur zijn verdwenen: de mineralenblondheid van de steen, de schittering van de gebrandschilderde ramen, de uitgestrektheid van het schip dat zijn armen wijd lijkt te openen als het zich herenigt met zijn kinderen: Notre-Dame is uitbundig, zachtjes een majesteit opleggend die misschien nog nooit eerder is gezien. Gedeeltelijk verwoest door brand op 15 april 2019, heropende de kathedraal haar deuren op 7 en 8 december 2024 na vijf jaar werk. Een diep ontroerende liturgie, vreugde, schoonheid en transcendentie. Een terugblik op het kathedraalweekend van Notre-Dame.
Aan Zijne Excellentie
Aartsbisschop Laurent Ulrich van ParijsHet is mij een groot genoegen u, Excellentie, te vergezellen in gedachten en gebed, evenals alle gelovigen die hier bijeen zijn, en alle aanwezigen, op deze plechtige dag waarop uw kathedraal wordt heropend voor de eredienst. We herinneren ons allemaal nog de verschrikkelijke brand die het gebouw vijf jaar geleden ernstig beschadigde. Onze harten leden onder het risico dat een meesterwerk van christelijk geloof en architectuur, een eeuwenoude getuige van jullie nationale geschiedenis, zou verdwijnen. Vandaag hebben verdriet en rouw plaatsgemaakt voor vreugde, feest en lof.
Ik breng hulde aan iedereen, vooral de brandweerlieden, die zo moedig hebben gewerkt om dit historische monument van de ondergang te redden. Ik breng hulde aan de vastberaden inzet van de overheidsinstanties en de grote uitstorting van internationale vrijgevigheid die heeft bijgedragen aan de restauratie. Dit momentum is niet alleen een teken van onze gehechtheid aan kunst en geschiedenis, maar ook – en hoe bemoedigend is dit! – het teken dat de symbolische en heilige waarde van zo’n bouwwerk nog steeds breed wordt waargenomen, van het kleinste tot het grootste.
Ik wil ook mijn waardering uitspreken voor het opmerkelijke werk dat is verricht door de vele betrokken ambachtslieden, die alles hebben gegeven om de Notre-Dame in zijn oude luister te herstellen. Het is mooi en geruststellend dat de vaardigheden van vroeger wijselijk bewaard zijn gebleven en verbeterd. Maar het is nog mooier dat zoveel van de arbeiders en ambachtslieden die bij dit restauratieavontuur betrokken waren, het als een authentieke spirituele reis hebben ervaren. Ze traden in de voetsporen van hun voorvaderen, wier geloof alleen, doorleefd in hun werk, zo’n meesterwerk had kunnen bouwen, waar niets profaans, onbegrijpelijks of vulgairs thuishoort.
Moge de wedergeboorte van deze bewonderenswaardige kerk een profetisch teken zijn van de vernieuwing van de Kerk in Frankrijk. Ik nodig alle gedoopten die met vreugde deze kathedraal zullen betreden uit om een gerechtvaardigd gevoel van trots te voelen en hun geloofserfgoed terug te winnen. Beste gelovigen van Parijs en Frankrijk, deze woning, die onze hemelse Vader bewoont, is van jullie; jullie zijn de levende stenen ervan. Zij die jullie voorgingen in het geloof bouwden het voor jullie: de ontelbare voorstellingen en symbolen die het bevat zijn bedoeld om jullie zekerder te leiden naar een ontmoeting met de door God geschapen mens en een herontdekking van zijn immense liefde.
Bovendien zal de Notre-Dame binnenkort weer worden bezocht en bewonderd door grote mensenmassa’s uit alle lagen van de bevolking, religies, talen en culturen, van wie velen op zoek zijn naar het absolute en de zin van hun leven. Ik weet, Excellentie, dat uw deuren wijd voor hen open zullen staan en dat u zich zult inzetten om hen gul en vrij te ontvangen, als broeders en zusters. Mogen zij in het getuigenis van de christelijke gemeenschap de vrede bespeuren die in haar lof woont, mogen zij de vreugde voelen van het kennen en liefhebben van de Heer die zichzelf nabijheid, mededogen en tederheid heeft betoond. Hun ogen opheffend naar deze gewelven die hun licht hebben hervonden, mogen zij delen in zijn onoverwinnelijke hoop.
De Kerk van Frankrijk en het hele Franse volk de bescherming van Notre-Dame de Paris toevoegend, geef ik u en alle aanwezigen mijn welgemeende Zegen.
– Paus Franciscus
Boodschap ter gelegenheid van de heropening van de kathedraal Notre-Dame in Parijs
Onze kathedraal vertelt ons hoezeer betekenis en transcendentie ons helpen om in deze wereld te leven. Dit is de betekenis van dit werk en van onze aanwezigheid hier vanavond. Wij, op onze beurt, maken deel uit van deze processie van bouwers, die onszelf onthullen in het aangezicht van tegenspoed.
De klokken zullen luiden, het orgel zal ontwaken, de gelovigen zullen spoedig komen om te bidden. De wereld zal de kathedraal herbouwd en verfraaid aantreffen. En we zullen deze les in kwetsbaarheid, nederigheid en wilskracht moeten koesteren, en nooit vergeten hoeveel ieder van ons telt, en hoezeer de grootsheid van deze kathedraal onlosmakelijk verbonden is met het werk van iedereen.
Deze avond kunnen we samen delen in de vreugde en trots. Monseigneur, de Notre Dame van Parijs is aan u teruggegeven. Samen hebben jullie dit mogelijk gemaakt. Dank u.
Lang leve Notre-Dame de Paris.
Lang leve de Republiek.
Lang leve Frankrijk.– Emmanuel Macron, President van Frankrijk
De Bijbelvers voor vandaag:
Wie gerechtigheid doet ontvangt wat hij verdient.
– Sir 16, 14