Nieuws uit Israël, Gaza, Oekraïne, Myanmar, Soedan en vele andere landen!

Vooreerst van harte een gezegend 2024; ook dit jaar brengen we u getuigenissen van de wereldwijde Kerk en zullen we u vragen -om in de mate van het mogelijke – voor de Kerk te bidden en ze te steunen. In deze uitzending zullen we vooral bidden om vrede die onze wereld zo hard nodig heeft. We zetten 10 landen in de kijker waar conflicthaarden aanwezig zijn

© ACN – Parochie H. Familie, Gaza

  • Israël en Gaza

Een inval in Israël door gewapende militanten van de terreurgroep Hamas schokte de wereld in oktober. Israël reageerde met bombardementen en een invasie van Gaza over land, wat verwoestende gevolgen had voor de lokale christelijke gemeenschap.

Een maand na het begin van de huidige oorlog in het Heilige Land zijn de gevolgen voor de kleine christelijke gemeenschap in Gaza verwoestend geweest. Volgens een projectpartner van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood die verantwoordelijk is voor de Gazastrook, zijn de huizen van ten minste 53 christelijke gezinnen volledig verwoest en zijn de meeste gebouwen van christelijke instellingen beschadigd door de luchtaanvallen.

  • Oekraïne

Oekraïne voert sinds 2014 een defensieve oorlog tegen Rusland, maar het conflict escaleerde in 2022 met een volledige invasie. De Kerk begeleidt het Oekraïense volk in deze moeilijke tijden.

Aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk sprak in Lviv met vertegenwoordigers van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood over de belangrijkste uitdagingen waar Oekraïne vandaag de dag voor staat. Ook vertelde het hoofd van de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne hoe wij vanuit het westen het land het beste kunnen steunen in deze kritieke tijd.

  • Myanmar

De staatsgreep van 2021 in Myanmar leidde tot intern verzet. De militaire junta heeft de vervolging van etnische minderheden, waaronder christelijke gemeenschappen, nog verder opgevoerd.

Regina Lynch, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood (ACN), toont zich bezorgd: “We hebben gehoord van hevige aanvallen in verschillende bisdommen. De afgelopen dagen is het geweld en de ontheemding aanzienlijk geëscaleerd. Een toenemend aantal dringende verzoeken om gebed heeft ons de afgelopen dagen vanuit dit land bereikt”.

  • Soedan

Na een eerste staatsgreep in 2019 volgde in 2021 een tweede staatsgreep in Soedan, waarbij generaal Abdel Fattah al-Burhan aan de macht kwam. In 2023 begonnen verschillende militaire facties het tegen elkaar op te nemen, wat leidde tot een burgeroorlog die de kleine christelijke gemeenschap van het land zwaar heeft getroffen.

Een bom trof op vrijdag 3 november 2023 het huis van een missie van de zusters van Don Bosco in Soedan. De dubbele explosie die volgde, veroorzaakte verwondingen en ernstige schade. Pater Jacob Thelekkadan legde aan Kerk in Nood uit dat Onze-lieve-Vrouw bescherming bood.

  • Burkina Faso

Het geweld in Burkina Faso maakt deel uit van het regionale conflict in de Sahel, waar islamitische groepen strenge sociale regels hebben opgelegd die de lokale christelijke minderheden hebben getroffen.

Geweld, veediefstal en verkrachting maken Burkina Faso momenteel tot een van de gevaarlijkste regio’s ter wereld. Kerk in Nood sprak in augustus 2023 met pater Pierre Rouamba, algemeen overste van de Broeders Missionarissen van het Platteland (FMC) over hoe het is om er de christelijke bevolking te dienen. We beluisteren een kort stukje van dit gesprek van toen.

  • De Democratische Republiek Congo

De Democratische Republiek Congo heeft al tientallen jaren te maken met geweld, vooral in het oosten, met conflicten die teruggaan tot de jaren 90. Deze spanningen omvatten gevechten met buurland Rwanda en verschillende regionale milities. Deze spanningen omvatten gevechten met buurland Rwanda en de activiteiten van verschillende regionale milities. De etnische spanningen in verschillende regio’s van het land zijn de laatste tijd toegenomen, waardoor de instabiliteit en het lijden van het Congolese volk is verergerd.

  • Ethiopië

Na het conflict in Tigray beleeft Ethiopië opnieuw een delicate periode met interne spanningen. In 2023 namen de gevechten tussen Amhara en Oromo toe, waardoor de instabiliteit en de zorgen die al in het land bestonden nog groter werden.
Een Indiase bisschop die al vele jaren missionaris is in Ethiopië, hield afgelopen mei 2023 een vurig pleidooi voor de hervatting van vredesbesprekingen. Het conflict tussen de regering en rebellen heeft honderden levens gekost en tienduizenden mensen op de vlucht gejaagd.

  • Kameroen

Sinds de onafhankelijkheid heeft Kameroen te kampen met interne conflicten doordat de Engelstalige gemeenschap zich gediscrimineerd voelt door de Franstalige meerderheid van het land. Sinds 2016 is er een interne burgeroorlog aan de gang, de zogenaamde Ambazonia-oorlog, waarbij gevochten wordt voor de onafhankelijkheid van het zuiden van Kameroen. Duizenden mensen zijn gedood in het conflict en meer dan een half miljoen mensen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten.

  • India

Religieuze en etnische conflicten waren al geen onbekende, maar de situatie in de deelstaat Manipur verslechterde in 2023, met etnische wrok die toenam en leidde tot religieuze vervolging. Het beleid van hindoe suprematie van de regerende BJP heeft de afgelopen jaren geleid tot een toenemende intolerantie tegenover christenen.

  • Haïti

Sinds de moord op president Jovenal Moise in 2021 heerst er in Haïti steeds meer chaos, waarbij belangrijke delen van het land in handen zijn van criminele bendes. Misdaad en armoede blijven welig tieren, met een alarmerende toename van moorden, ontvoeringen en seksueel geweld, waardoor de bevolking extreem kwetsbaar is.

 

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Nieuws uit Israël, Gaza, Oekraïne, Myanmar, Soedan en vele andere landen!
Loading
/

Een reactie achterlaten