Tijdens de Gebedsweek voor eenheid van christenen, die loopt van 18 tot 25 januari, kan u dagelijks om 07u45 en 16u00 luisteren naar de podcast Kerk in Zicht. Het thema voor dit jaar is: Bidden. Don Zeeman en Ciara Goossens gaan in gesprek met een aantal evangelische christenen om te ontdekken wat gebed in hun leven betekent. Is bidden niet vreemd: je spreekt immers tegen Iemand die je niet ziet en niet hoort? Buitenstaanders zullen al snel zeggen dat gebed iets is voor slappelingen, mensen die de harde realiteit van het leven niet aankunnen. Wie gelooft zal eerder stellen dat je juist sterk moet zijn om in gesprek met God te gaan? Is gebed een verbeten vasthouden aan een strohalm, of toch een vrijmoedig beroep doen op een concrete helpdesk, die je door God zelf wordt aangeboden?
18 januari: Iedereen bidt
In vrijwel iedere godsdienst wordt gebeden. Waarom bidden mensen en wat proberen ze ermee te bereiken? Is er een universeel verlangen om contact te leggen met God? In hoeverre verschilt het christelijk gebed met dat van andere godsdiensten? Wat is gebed eigenlijk? En in welke vormen/aspecten? We zoeken de schoonheid en de rust van de natuur bij de Gentse deelgemeente Mariakerke en bij Averbode op om ons te concentreren op het fenomeen ‘bidden’.
19 januari: Bidden door de eeuwen
Sinds het begin van de geschiedenis van de mensheid bestaat de praktijk van het gebed, de zoektocht om op een of andere manier in contact te komen met ‘het hogere’. Ook vanaf het ontstaan van het christendom is te zien dat bidden een cruciale plaats inneemt bij de gelovigen. Soms werd heel sterk de nadruk op uitvoerig gebed gelegd – zoals bij de kluizenaars van de eerste eeuwen (de woestijnvaders) of in bepaalde kloosterorden. Hoe ging de gewone man (of vrouw) intussen om met gebed? Wat kunnen we uit de voorbeelden van de geschiedenis leren?
20 januari: Bidden in de Bijbel: het Oude Testament
Op de eerste bladzijden kun je al lezen over de relatie tussen God en mens. Opvallend is dat er sprake is van een vaak intense communicatie. God wil blijkbaar niets liever dan contact met de mensen die Hij creëerde. Sommige mensen gingen liever hun eigen weg, anderen strekten zich uit naar dat unieke contact met hun Schepper. Boeiend is de manier waarop figuren uit de Bijbelverhalen als Adam & Eva, Noach, Abraham, Mozes, en vele anderen het gesprek met God aangingen.
21 januari: Bidden in de Bijbel: het Nieuwe Testament
In de tijd dat Jezus op aarde was, zien we hoe gebed voor Hem prioritair was. Geregeld zocht hij de eenzaamheid en de stilte op – soms nachtenlang – om met Zijn Vader te communiceren. Dat inspireerde zijn leerlingen en ontlokte bij hen de vraag: Heer, leer ons bidden. Het antwoord van Jezus was het gebed dat we nog altijd kennen als ‘Het Onze Vader’. Maar in de evangeliën treffen we nog voorbeelden aan, zoals het ‘Hogepriesterlijk Gebed’, of de aangrijpende woorden die Jezus uitsprak, kort voordat Hij gevangen en veroordeeld zou worden. Bidden zou altijd tot de kern van het christelijk geloof blijven horen.
22 januari: Gehoord, (on)verhoord – deel 1
Een van de aanmoedigingen van Jezus aan Zijn volgelingen was: ‘Bid en je zult ontvangen, zoek en je zult vinden’. Het lijkt bijna een automatisme. Toch zullen gelovigen toegeven dat het in de praktijk niet allemaal zo eenvoudig is. Worden alle gebeden door God gehoord, worden alle wensen verhoord? In de dagelijkse realiteit kan het lijken dat onze woorden de hemel helemaal niet bereiken. Of dat het oneindig lang duurt voordat er een antwoord komt. Pijnlijk als je daar dringend op zit te wachten. Aan de andere kant: veel christenen kunnen getuigen van wonderlijke gebedsverhoringen. Ten diepste is er steeds weer de overtuiging dat God luistert en dat Hij geeft wat Zijn kinderen nodig hebben. Ook al lopen de zaken soms heel anders dan gedacht.
23 januari: Gehoord, (on)verhoord – deel 2
Veel dingen kunnen een aanleiding zijn tot gebed, maar paniek is daar zeker een van. Zelfs wie niet gelooft, kan in extreme situaties een schietgebedje naar de hemel afvuren. Toen de leerlingen van Jezus zich tijdens een zware storm in een boot bevonden, riepen ze uit: ‘Here help ons, we vergaan’. Wellicht een herkenbaar gevoel. Een ingrijpende ziekte, een zwaar verlies, een diepe teleurstelling. Toen de leerlingen het in hun angst uitschreeuwden, werd de storm snel gestild. Ook vandaag de dag gebeuren er miraculeuze goddelijke ingrepen. Wie zoiets meemaakt, vertelt er graag over …
24 januari: Bidden voor dummies
Hoewel het belang van gebed overal in de Bijbel benadrukt wordt, vinden veel christenen bidden niet simpel. Niet verwonderlijk: in een maatschappij waar van alles en nog wat onze aandacht opeist en het leven steeds hectischer lijkt te verlopen, is het een bijna onmogelijke opgave om de stilte op te zoeken en het gesprek met God aan te gaan. En toch, bidden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Niet elke methode zal voor iedereen werken, maar tips om mee van start te gaan, zijn er zeker wel. Want bidden hoeft geen onbegonnen werk te zijn…
Deze reeks werd gemaakt in samenwerking met TWR.