Zuurdesembrood

In deze uitzending leert Sylvia Brunet ons bakken met zuurdesem. We leren hoe we een starter maken en maken ook kennis met verschillende toepassingen ervan.

ZUURDESEMBROOD

Om zuurdesembrood te kunnen bakken hebben we eerst een starter nodig.

STARTER
100 g roggemeel
100 ml lauw water

Meng het roggemeel en het water in een bokaal met afsluitklem.
Voeg iedere dag 60 g roggemeel en 60 g lauw water erbij.
Roer telkens alles door elkaar.Na zeven dagen heb je een levendig mengsel met veel luchtbelletjes.
De starter is klaar om te gebruiken.
Als je de starter levendig wil houden moet je hem elke dag voeden.

DEEG
150 g zuurdesemstarter
10 g zout
450 g speltmeel of speltbloem
300 ml lauw water

Meng de spelt met het water en het zout. Voeg de zuurdesemstarter erbij. Kneed lichtjes tot je een deegbal bekomt.

Laat enkele uren rusten in een kom bedekt met een katoenen handdoek. Kneed en rek het deeg opnieuw.
Leg het deeg in een bebloemd rijsmandje. Zet het rijsmandje met deeg een hele nacht in dekoelkast.
Plaats het deeg in een beboterde en bebloemde bakvorm. Laat het deeg nogmaals rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven op 200°C. Bak het brood ongeveer 40 à 45 minuten tot je ruikt dat het gebakken is.
Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

 

 

 

ZOETE STARTER

Voor zoet brood en gebak kun je ook werken met een zoete starter.

10 g luchtige, actieve starter
30 g speltmeel
10 g water
5 g rietsuiker

Meng alles door elkaar en doe in een bokaal met afsluitklem.

De volgende dag doe je er nog eens volgende ingrediënten bij :
40 g speltmeel
20 g lauw water
10 g rietsuiker

KANEELBROOD

500 g speltbloem
250 ml geitenmelk
2 eieren
10 g zout
100 g zachte boter
2 eetlepels kaneelpoeder
80 g rietsuiker
de zoete starter

Meng alle ingrediënten en kneed tot een deegbal.
Doe nu verder dezelfde stappen als beschreven voor een gewoon zuurdesembrood.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Zuurdesembrood
Loading
/

Een reactie achterlaten